Filmik

Porady związane z tworzeniem samolotów, elementów terenu itp.

Re: Filmik

Postprzez Knife w Pon Gru 29, 2008 18:09

No, powiedzmy, że wina autora :P Moim zdaniem nie, obiekty były tworzone w trakcie "panowania" wersji 1.0, więc nie ma się co dziwić, że nie wszystko działa poprawnie w 1.9.0.
Image
Awatar użytkownika
Knife
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Gru 30, 2007 12:21
Miejscowość: EPMM

Postprzez Knife w Śro Sty 28, 2009 14:43

Ostatnio postanowiłem, że w filmiku użyję darmowej muzyki z Jamendo i troszkę popsuło mi to koncepcję, ale to lepsze niż groźba usunięcia muzyki albo całego filmiku przez administrację YouTube (jak stało się z filmem z lądowania na TNCM, który w sumie i tak jest już nieaktualny, ponieważ teraz sceneria wygląda jeszcze lepiej). Nadal nie mam żadnych ujęć poza startem - nie mam pomysłu, okolice KLSV są po prostu nudne i puste. Może od razu przeniosę się w jakieś lepsze miejsce. Myślałem o San Francisco (oczywiście offline, inaczej nie dałoby rady), ale wtedy nici z pokazania innych samolotów - ewentualnie "pokaz slajdów" spowodowany zacinkami.

Przy okazji - co myślicie o poniższych utworach? Może macie jakieś lepsze propozycje (oczywiście darmowe)?

Countdown - Behind

Sirio - Intro

Sirio - WIngs In The Night (chyba najlepszy z podanych, ale za krótki, więc muszę dodać jeszcze inne utwory)

Jeszcze podgląd aktualnego projektu (troszkę przycięło):
Image
cały utwór Behind, fragment Intro, cały Wings In The Night; ujęcia pokazujące start dopasowane do Behind
Image
Awatar użytkownika
Knife
Moderator
Moderator

Postprzez jimmy w Śro Sty 28, 2009 15:30

Ach te prawa autorskie:/ Co zrobić... ten drugi utwór raczej kiepski, pozostałe dwa też nie najlepsze, ale ujdą...
jutro to dziś, tyle że jutro...
Awatar użytkownika
jimmy
Moderator
Moderator

Dołączenie: Czw Lip 12, 2007 0:24
Miejscowość: EPKA

Postprzez Knife w Śro Sty 28, 2009 16:07

Teoretycznie nie ma problemu - na Jamendo jest mnóstwo muzyki, ale jak dotąd nie znalazłem czegoś przynajmniej tak dobrego jak Refugee umieszczony w filmiku "FGPV / Fly Free!". Wszystko albo za ostre, albo za łagodne, albo nudne i smętne. :?

Teoretycznie jest tam funkcja wyszukiwania artystów grających podobnie do artystów komercyjnych ( http://www.jamendo.com/pl/artists/mainstream ), ale najwyraźniej nie działa ona zbyt poprawnie, potrafi znaleźć całkiem inne gatunki muzyki. :roll:

Jeśli ktoś jednak natknie się na coś fajnego, niech da mi znać.
Image
Awatar użytkownika
Knife
Moderator
Moderator

Postprzez Knife w Sob Lut 07, 2009 19:48

Zmieniam zdanie - zaprezentuję fragment filmu, a to dlatego, że i tak nie mam pomysłu na dalszy ciąg.

Link: http://www.youtube.com/watch?v=Hcx6ozytJzY&fmt=18

PS: Nadal czekam na propozycje odnośnie muzyki (darmowej).
Ostatnio edytowany przez Knife, Nie Lut 08, 2009 15:57, edytowano w sumie 1 raz
Image
Awatar użytkownika
Knife
Moderator
Moderator

Postprzez Kisio137 w Nie Lut 08, 2009 10:10

Dalszy ciąg?? Podlatuje drugi Tomcat(zgłoś się do mnie, jakbyś potrzebował pilota :D )
Kisio137
Wielki oblatywacz
Wielki oblatywacz

Dołączenie: Nie Kwi 27, 2008 21:23
Miejscowość: Gostynin

Postprzez erobo w Śro Lut 11, 2009 1:11

Na początku przepraszam, że tak późno się odzywam, ale ostatnio całą moją uwagę pochłania pewien mały, zapomniany samolocik. :wink:
Knife napisał(a):Zmieniam zdanie - zaprezentuję fragment filmu, a to dlatego, że i tak nie mam pomysłu na dalszy ciąg.

Link: http://www.youtube.com/watch?v=Hcx6ozytJzY&fmt=18

PS: Nadal czekam na propozycje odnośnie muzyki (darmowej).

Filmik (jak zwykle) świetny. Podobają mi się zwłaszcza ujęcia podczas zamykania owiewki kabiny - świetny montaż. :D Jedyne co mnie razi, to fakt, że kocurek startuje z lotniska a nie (jak przystało na ten samolot) z lotniskowca. Ale to tylko subiektywne zdanie kogoś, kto w latach szczenięcych naoglądał się filmu Top Gun. :roll:

Jeśli zaś chodzi o muzykę, to obawiam się, że na stronie Jamendo (i podobnych) nie znajdziesz nic ciekawego w gatunkach muzycznych które lubisz. Nie oszukujmy się. Większość utworów to kompletna amatorszczyzna. Jedynym wartym uwagi (moim zdaniem oczywiście) gatunkiem na takich serwisach jest muzyka elektroniczna i jej pochodne. Do wyprodukowania takiej muzyki nie trzeba mieć profesjonalnych instrumentów, studia nagraniowego. Czy też wokalisty, który umie śpiewać (to jest chyba najczęstsza bolączka amatorskich nagrań).

W tagu experimental, pierwszy utwór pierwszego albumu całkiem nieźle nadaje się na taki filmik. Klimat i rytm są zupełnie inne niż to sobie zapewne wymyśliłeś, ale podobna muzyka jest używana w wielu komercyjnych filmach reklamujących np. dodatki do MSFS i (moim zdaniem) nieźle się sprawdza.

Gdybyś zaś lubił wyzwania, zawsze możesz zrobić muzykę samemu. :!: Dzięki takim programom, jak Linux MultiMedia Studio (wbrew nazwie, dostępny także na Windows) możesz zrobić muzykę, którą będziesz mógł idealnie dopasować do swojego filmu. :) Sam program jest banalnie prosty w obsłudze i posiada całkiem sporą bazę sampli i efektów.

Żeby nie być gołosłownym przesyłam moje "arcydzieło", które zrobiłem w trzy dni, bez żadnej wiedzy muzycznej (co niestety słychać :oops: ) i bez czytania manuala (co dowodzi prostoty obsługi programu):
http://www.speedyshare.com/520896798.html. W paczce znajdziesz plik dźwiękowy w formacie OGG i źródła utworku na wypadek, gdybyś chciał się samemu nim pobawić.
Jest to moja wariacja na temat Tomcata i taką (bądź podobną) muzykę użył bym, gdybym samemu robił filmik poświęcony temu samolotowi. Skrócony scenariusz?

Akcja rozpoczyna się pod pokładem lotniskowca... samolot na windzie wjeżdża na pokład... kołowanie do katapulty... zamykamy kabinę. Widzimy manetkę gazu przesuwającą się do przodu... migawki ze zbliżeniami różnych części samolotu (podwozie, stery, dysze silników). Startujemy... samolot pokazany z przodu, w tle znikający lotniskowiec. Czas na uspokojenie akcji... spokojne, leniwe zdjęcia na dużym pułapie, może ze skrzydłowym. Dalej, trochę akcji: niskie przeloty, dynamiczne manewry, niski przelot widziany z pokładu okrętu... Czas na lądowanie. Migawki... zbliżenia na wypuszczane klapy, koła, hak... w rytmie perkusji. Przy ostatnim uderzeniu, siedzimy w kabinie i widzimy, jak samolot pochyla się do przodu pochwycony przez liny hamujące... ekran robi się czarny... czas na napisy końcowe.

Ech, rozmarzyłem się. :D

Nie chcę ci pod żadnym pozorem narzucać swoich pomysłów - masz przecież swój własny, doskonały styl. Mam jedynie nadzieje, że znajdziesz parę inspiracji i jeśli chodzi o muzykę - i jeśli chodzi o akcję.

Pozdrawiam,

Robert

PS. No nie! Taki długi post?
To już jest spooooora przesada :!: :shock: :D
erobo
Wielki oblatywacz
Wielki oblatywacz

Dołączenie: Nie Maj 18, 2008 15:22
Miejscowość: EPSC

Postprzez Knife w Śro Lut 11, 2009 15:11

Zastanawiałem się nad lotniskowcem, ale ostatecznie nagrałem ujęcia z KLSV. Nie mogę zmusić do działania dodatku mpnimitz, a domyślny, sterowany scenariuszem Nimitz chyba będzie w całkiem innej pozycji, gdy włączę powtórkę. W takim wypdaku musiałbym jednocześnie sterować maszyną i starać się, by to jakoś ładnie wyglądało. Chociaż nie jestem pewien, możliwe, a nawet prawdopodobne, że tylko tak mi się wydaje.

Dzięki za sugestie, rzeczywiście długi post. :D Zaraz zorientuję się w temacie.
Image
Awatar użytkownika
Knife
Moderator
Moderator

Postprzez erobo w Śro Lut 11, 2009 19:40

Z tego co wiem, możesz unieruchomić lotniskowiec. Zmień w pliku nimitz_demo.xml wartość <speed>10</speed> odpowiedniego okrętu na 0. To powinno zatrzymać drania w miejscu. :)
erobo
Wielki oblatywacz
Wielki oblatywacz

Postprzez Kisio137 w Pon Lut 16, 2009 17:06

Ale wtedy będzie 10kts więcej do wyhamowania...

Z drugiej strony będzie łatwiej podejść... trzeba spróbować!
Kisio137
Wielki oblatywacz
Wielki oblatywacz

Dołączenie: Nie Kwi 27, 2008 21:23

Postprzez erobo w Pon Lut 16, 2009 22:20

Kisio137 napisał(a):Ale wtedy będzie 10kts więcej do wyhamowania...

Z drugiej strony będzie łatwiej podejść... trzeba spróbować!

Możesz dodać sobie wiatr od dziobu. Dla przykładu 40 węzłów - 10 węzłów symuluje normalny wiatr, a dodatkowe 30 symuluje maksymalną prędkość lotniskowca. :wink:
erobo
Wielki oblatywacz
Wielki oblatywacz

Postprzez Knife w Pią Mar 05, 2010 17:08

Odgrzeję starego kotleta.

Niektórzy być może widząc nowy post w tym temacie pomyśleli "O, nowy filmik!", ale niestety muszę ich rozczarować - filmiku na razie nie ma. :P

Już dawno chciałem się wziąć za filmik Tomcat, ale przeszkadzała mi choroba. Po jakimś czasie poczułem się lepiej, ale stwierdziłem, że poczekam, aż wyjdzie wersja 2.0. Jak wiadomo, wyszła jakiś czas temu. Niestety w tej wersji mam niższą liczbę klatek na sekundę, a już filmiki nagrywane w poprzednich wersjach nie były zbyt płynne. Poza tym występuje problem z wyświetlaniem deszczu i śniegu oraz oświetlenia pasa. Postaram się niedługo coś wykombinować, ale nie mogę nic obiecać. Fajnie byłoby powrócić do społeczności publikując jakiś porządny filmik...
Image
Awatar użytkownika
Knife
Moderator
Moderator

Postprzez Zbyszek w Pią Mar 05, 2010 17:42

Knife napisał(a): Niestety w tej wersji mam niższą liczbę klatek na sekundę

Ja mam ten sam problem... średnio wychodzi 12k/s, a przy takiej ilości nie da się nawet latać. I nie zależy to wcale od tego czy są włączone jakiekolwiek efekty wizualne. Szczerze mówiąc spodziewałem się po nowej wersji czegoś więcej, bo na razie widać same kłopoty (dynamiczna woda i ładne chmury to nie wszystko).
Polish Virtual Airlines (PVA) zawiesza funkcjonowanie do maja 2011.
Zarząd
Image Moja Picasa
Image Blog o FlightGear
Awatar użytkownika
Zbyszek
Moderator
Moderator

Dołączenie: Czw Cze 19, 2008 8:20

Postprzez Knife w Pon Sie 30, 2010 20:13

Potrzebuję pomocy przy kręceniu filmiku Tomcat. Zainteresowanych odsyłam do tego wątku: KLIK!
Image
Awatar użytkownika
Knife
Moderator
Moderator

Poprzednia

Powróć do Rozwój

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości